top of page

Posuvné dveře – které vybrat a na co si při výběru dát pozor.

Posuvné dveře jsou výhodou jak estetickou, že vypadají krásně, tak i praktickou, protože ušetří spoustu místa, které jinak zaberou dveře otočné (klasické otevírání).


Tento typ dveří má mnoho možností volby a různých vylepšení, a tak je při výběru třeba brát v potaz tyto aspekty:


1) Prostor

Je třeba si předem říci, kolik prostoru chceme posuvnými dveřmi ušetřit. Doporučuji například do malých „panelákových“ koupelen, kde často klasické dveře překáží. Otevírání zabere spoustu místa, často se to „tříská“ s dveřmi vchodovými, nebo překáží v kuchyni, apod.


Pokud chceme maximálně uspořit prostor, je na místě vybrat navíc otevírání do pouzdra (k tomuto více v bodě 2).


Dále je třeba dbát na to, jaké vybereme kování. Může se to zdát jako maličkost, ale opak je pravdou. Nejvíce nám uspoří místo zafrézované kování (např. mušle). Pokud vybereme kování, které je vystouplé, dveřní křídlo nezajede do pouzdra celé a zmenší se tak průchod. Je tedy třeba počítat se zmenšeným průchodem, pokud zvolíme tuto variantu kování. Pokud nemáme otevírání do pouzdra, ale posuv po zdi, kování nám tolik nevadí. Z kování lze zvolit i madlo, ale to se jedná o dražší variantu.












2) Otevírání do pouzdra nebo po zdi

Další, na co dát pozor při výběru posuvných dveří, je způsob otevírání dveří.


Pokud nerekonstruujete danou příčku nebo nevytváříte zcela novou příčku, je téměř jistou volbou posuv po zdi. Nevyžaduje totiž žádné větší stavební úpravy. Tento způsob má nahoře garnyž (k dispozici i varianta se skrytou garnyží) a lze zvolit i různá vylepšení (tichý doraz, dorazový sloupek, různá provedení aj.) Je třeba ale mít prostor na zdi, kam se budou dveře otevírat.



















Otevírání do pouzdra je vhodné při stavění nových příček. Jsou dva typy pouzder – zazdívací pouzdro a pouzdro do sádrokartonu. Volba tedy závisí na tom, jakým způsobem bude vystavěna nová příčka. O tom byste se měli poradit s odborníkem.


TIP: V koupelně, kde se standardně dávají menší dveře (šíře 60cm), doporučuji zvolit maximální zajíždění do pouzdra se zafrézovaným kováním, aby byl snadný průchod, a nebo třeba bylo možné pronést pračku.

U pojezdů do pouzdra je navíc třeba dát pozor na čistou míru podlahy při vytváření stavebního otvoru. Je tedy nutné počítat i s novou výškou podlahy (dlažba aj.). Při tomto typu otevírání dveří byste se měli minimálně poradit s odborníkem a ideálně jim to celé přenechat. Pokud chcete posuvné dveře zařídit svépomocí, je lepší volit variantu s garnyží.


3) Volba zárubně

Zárubně mají také více variant. Nejčastější volbou je obložková zárubeň a to v barvě dveří. Lze zvolit i jiná provedení, například kovové. V tomto typu zárubně hodně záleží na tom, jestli řešíte obložku na novou příčku (tzv. „ OZ“), anebo na stávající kovovou zárubeň (tzv. „OKZ“). OKZ zabere více místa ale při rekonstrukci často není jiná možnost.


Další volbou je zárubeň, která splyne s dveřmi a se zdí, není tedy vystouplá na povrch. V neposlední řadě i bezobložková varianta pouzdra, která vypadá velmi elegantně.



















TIP: Pokud nechcete řešit složitější variantu obkladu kovové zárubně, a nebo chcete ušetřit peníze, můžete si stávající kovové zárubně natřít.

4) Typ dveří

Pro výše zmíněné druhy pojezdů či zárubní jsou možné vybrat všechna provedení dveří – skleněné i klasického „dřevěného“ vzezření.


Při volbě posuvných dveří do pouzdra je třeba dávat pozor na model dveří. Pokud je model s rámečky (plná nebo prosklená varianta), je nutné brát v potaz druh lišt (ohraničení rámečků), aby nebyly příliš vystouplé a dveře tak šly zasunout do pouzdra.


























To byly základní tipy, na co si dát pozor při volbě posuvných dveří. Pokud chceme kvalitní dveře na míru, a aby vše klaplo, je určitě vhodné se poradit s odborníkem, protože dveře skrývají mnoho záludností. Poraďte se třeba s námi!

103 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page