top of page

Bezpečnostní prvky do koupelny - vhodné tipy a rady

Je mnoho moderních způsobů, jak vyřešit koupelnu a WC, aby byli bezbariérové. Většinou se ale jedná o nové prostory, kde si můžeme vybírat. Často jsou ale prostory koupelen a WC pevně dány a nejdou dále zvětšovat či měnit.


Nejlepším způsobem, jak přizpůsobit koupelnu (popř.WC), aby byla pohodlně uživatelná i pro méně pohyblivější osoby, je dodat bezpečnostní prvky. Nemusíte tedy nic předělávat, jen stačí navrtat různá madla, sedátka apod.


Na trhu je široká nabídka těchto doplňků. Můžete vybírat různé tvary, barvy, provedení.

Náš tip na kvalitního výrobce je Bemeta (https://www.bemeta.cz/) – zde mají tzv. HELP program, který se specializuje právě na tyto doplňky (https://www.bemeta.cz/files/jdkdenari8-katalog-help-2020-hq.pdf)

Podívejte se například na tuto vychytávku!

Madlo, o které se můžete bez obav zapřít a zároveň je to i držák sprchy.

Ušetří místo a hlavně poslouží.











Dále sklopné sedátko do sprchy. Opět šetří prostor a nepřekáží například někomu, kdo ho nebude při sprchování používat. Výrobce dodává i speciální konstrukci pro usazení sedátka, a tak nemusíte mít obavy, že by nevydrželo nebo s Vámi spadlo.










Konstrukce pro sedátko do SDK


Pokud se přeci jen rozhodnete rekonstruovat, máme pro Vás další vhodná doporučení.


Zvolte vhodnou sprchovou vaničku – nízkou. Určitě se poraďte se stavařem, který Vám bude na rekonstrukci dohlížet. Ne v každém případě lze totiž nízkou vaničku umístit přímo na zem, jak si mnoho lidí mylně myslí.


Pokud ovšem vše půjde zařídit, vaničku můžete buď usadit na zem, nebo jí nechat srovnat zároveň s podlahou. Velká většina vaniček se vyrábí s protiskluzem, my však doporučujeme si danou vaničku ideálně někdo prohlédnout a ujistit se, že nebude klouzat.


V tomto případě se jedná o sprchovou vaničku Polysan Flexia

(dostupná v různých velikostech)








Další možností je, nepoužívat sprchovou vaničku vůbec a místo toho zvolit sprchový žlab.

V tomto případě je na zemi pouze dlažba a přechod je tedy plynulý. Opět je ale třeba se poradit o možnosti provedení v konkrétním případě.
















Častou překážkou mohou být i sprchové dveře, kdy je zdrojem komplikací kolejnice. Vhodné sprchové jsou například otevírací do prostoru. Zde jsou varianty buď jednokřídlé dveře, pokud prostor dovolí, a nebo dveře dvoukřídlé.


Náš tip na spolehlivé sprchové dveře jsou Hüppe Next, které jsou k dostání v Senesi (https://www.senesi.cz/hledej/huppe%20next)


35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page